
Ehető magjáért és leveleiért már az inkák is termesztették. Az ehető növények közül közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt. Az Andokban, Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Chile területén őshonos. Gluténmentes köretként használható, felhasználása a rizséhez hasonló. A quinoa gazdag különféle tápanyagokban. Nagy fehérjetartalmú, magas energiatartalmú, rostban gazdag, így könnyen emészthető.
Különösen ajánlott
-
Sportolóknak: Lassú felszívódású szénhidrátjai és aminosavai segítik az izomépítést és az állóképességet.
-
Gyerekeknek és kismamáknak: Hisztidint és arginint tartalmaz, amelyek fontosak a növekedéshez és fejlődéshez
Főzése
1 egységnyi (pl. 1 csésze) quinoát addig öblítünk, amíg a víz tiszta nem lesz. A leöblített quinoát beletesszük egy fazékba. Hozzáadunk 1 egységnyi vizet. Nagy lángon felforraljuk, majd a legkisebb lángra tesszük. Sózzuk, és alaposan összekeverjük, majd fedő alatt kb. 15 percig főzzük.
Elzárjuk a lángot alatta, és fedő alatt hagyjuk hűlni 10-15 percet.